Danie Soczewica Czerwona Warzywa i Natka Pietruszki to jedna z naszych ulubionych kompozycji obiadowych. Potrawę oparliśmy na soczewicy czerwonej, która w połączeniu z warzywami dostarcza dużą ilość białka i żelaza, niezbędnymi budulcami naszych organizmów! W tym przepisie pokażemy Wam jak przyrządzić kotlety z czerwonej soczewicy i pieczonego kalafiora.
SKŁADNIKI:
- Danie Soczewica Czerwona Warzywa i Natka Pietruszki
- 150g kalafiora
- bułka tarta
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz i oliwa
Zaczynajmy!
1. Zagotuj 350 ml wody, dodaj łyżeczkę soli i łyżkę oliwy.
2. Wsyp zawartość Danie Soczewica Czerwona Warzywa i Natka Pietruszki do wrzątku.
3. Gotuj 15 minut, pod koniec zamieszaj łyżką, żeby nie przywarło do dna.
4. Ugotuj 150 gramów kalafiora w osolonej wodzie.
5. Następnie wylej na patelnię oliwę, rozgrzej. Podsmaż kalafiora z bułką tartą.
6. Podsmażonego kalafiora połącz z Soczewicą Czerwoną Warzywami i Natką Pietruszki, dodaj 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
7. Farsz dokładnie wymieszaj, następnie formuj kotleciki bardziej je "ugniatając" niż rolując.
8. Obtocz kotleciki w bułce tartej a następnie usmaż.
Smacznego!