Świąteczne przepisy z Innej Bajki

Jeśli macie już przystrojoną choinkę, kupione lub zaplanowane prezenty, w powietrzu roztacza się świąteczna atmosfera, to znak, że niebawem wkroczycie do kuchni by szykować wspaniałe pyszności, które pojawią się na Waszych świątecznych stołach. My ostatnio też nie próżnowaliśmy w kuchni i przygotowaliśmy dla Was garść innobajkowych inspiracji, którymi niniejszym spróbujemy Was zarazić ?. Przygotujcie swój ulubiony napój i ciepły kocyk, miłej lektury!

W naszej kuchni przygotowaliśmy:

- Pieczone Jabłka nadziane Czekoladową Granolą

- Jaglano-dyniowe krokiety pachnące śliwkami i cynamonem

- Wigilijne Paszteciki nadziane soczewicą i leśnymi grzybami

- Korzenno-śliwkowe brownie w stylu „Koko-Czoko”

- Orzechowe ciasteczka „musli” z korzenną nutą

Pieczone Jabłka nadziane Czekoladową Granolą

Jeśli myślicie o przystrojeniu wigilijnego stołu owocami, to z pewnością pomysł na pieczone jabłka powinien Was zainteresować. Słodycz owocu podkreślona syropem klonowym, wraz z masłem orzechowym oraz chrupiącą granolą stworzą niezapomnianą kompozycję. Doskonale sprawdzi się w roli deseru, ale także jako grudniowy słodki „przerywnik” w amoku przedświątecznych przygotowań ;)

Składniki:

- 100g GRANOLI OWSIANEJ CZEKOLADA I TRUSKAWKI Inna Bajka

- 4 duże jabłka

- 30 g masła orzechowego

- 30 g syropu klonowego

- 1 łyżeczka przyprawy korzennej lub własnej kompozycji przypraw pachnących świętami: cynamonu, goździków, kardamonu, wanilii

Wersja dla ambitnych - mięta go dekoracji i goździki do nakłucia jabłek

Nasz przepis: Wymieszaj ze sobą granolę, przyprawę korzenną, masło orzechowe, syrop klonowy. Wydrąż jabłka łyżeczką do wykrawania kulek, nadziej jabłka gotowym farszem. Jeżeli lubisz smak goździków, możesz jabłko nakłuć tą przyprawą. Jabłka zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 C

Jaglano-dyniowe krokiety pachnące śliwkami i cynamonem

Wigilijny barszcz nieodłącznie wiąże się z krokietami, ucinamy tutaj wszelkie spekulacje ;) Postanowiliśmy jednak trochę poeksperymentować i nadaliśmy naszym krokietom aromatyczny, korzenny, lekko słodkawy w smaku farsz. Jesteśmy dumni z tego połączenia 

Do farszu potrzebujesz:

- Jedno opakowanie KASZA JAGLANA DYNIA I CYNAMON Inna Bajka

- 100 g suszonych śliwek

- 20g przyprawy korzennej

- 2 łyżeczki cukru kokosowego

Do naleśników przygotuj:

- 250 g mąka orkiszowa - biała

- 0,5l mleka roślinnego

-1 łyżka siemienia lnianego

- szczypta soli, szczypta cukru

- olej rzepakowy

Nasz przepis: Wlej do miski mleko roślinne, dodaj mąkę, siemię lniane dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, usmaż naleśniki. Ugotuj kaszę jaglaną, ostudź. Pokrój śliwki w kostkę. Do kaszy dodaj śliwki, przyprawę korzenną, cukier kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj. Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj w kopertę. Zapiecz naleśniki w piekarniku.

Wigilijne Paszteciki nadziane soczewicą i leśnymi grzybami

Kto choć raz spróbował kruchego drożdżowego ciasta wypełnionego farszem, zawsze będzie dobrze wspominał tą potrawę – tak mówi stare, inno-bajkowe powiedzenie ;) Jest to również nasza alternatywna przekąska do wszelkich zup.

Niezbędne składniki - ciasto:

- 250g mąki orkiszowej

- 150ml mleka roślinnego

- 5g drożdży instant

- 1 łyżka cukru trzcinowego

- 3 łyżki oleju rzepakowego

- szczypta soli

Niezbędne składniki - farsz:

- 1 opakowanie SOCZEWICA CZERWONA WARZYWA I NATKA Inna Bajka

- 40 g suszonych grzybów leśnych (20 g borowików, 20g maślaków)

- 50 g cebuli

- olej rzepakowy

- sól, pieprz

Nasz przepis:

Po pierwsze - ciasto: Wymieszaj drożdże z mąką, cukrem trzcinowym, szczypta soli. Lekko podgrzej mleko, dodaj do mleka olej. Połącz ze sobą mąkę i mleko. Wyrabiaj ciasto, utwórz kulkę. Na dno miski wsyp mąkę, umieść ciasto drożdżowe. Owiń miskę folią. Miskę trzymaj w ciepłym miejscu przez około 2 godziny, aż ciasto dobrze wyrośnie.

Po drugie - farsz: Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem. Namocz grzyby przez około 2 godziny, pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż grzyby z cebulą, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do farszu dodaj przesmażone grzyby z cebulą, całość dokładnie wymieszaj.

Po trzece - paszteciki Podsyp stolnicę mąką, rozwałkuj ciasto drożdżowe, tak żeby otrzymać owalny kształt. Z ciasta wkrój prostokąt, zawiń farsz w ciasto. Pokrój skośnie paszteciki, odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Piecz przez pół godziny w temperaturze 180oC.

Korzenno-śliwkowe brownie w stylu „Koko-Czoko”

„Ciasta zawsze są najpiękniejszą ozdobą każdego stołu” Wilk Syty. Nie trudno się z nim nie zgodzić, dlatego przedstawiamy nasz przepis na brownie z polewą czekoladową. Sprawdzi się przy okazji uroczystości jak i na co dzień.

Aby wypiec brownie, przygotuj:

- 125 g SUPER DOBRO KOKO CZOKO Inna Bajka

- 150 g suszonych śliwek

- 200g pasty z kokosa

- 0,5 l ulubionego mleka roślinnego

- 15g przyprawy korzennej

- 100 mąki orkiszowej

- 100g czekolady mlecznej

- 30 ml mleka roślinnego do rozpuszczenia czekolady

- jeśli masz ochotę, to możesz przyozdobić ciasto jagodami goji, ale nie musisz ;)

Nasz przepis: Nastaw pastę z kokosa do kąpieli wodnej (Pasta z kokosa jest to zmielony miąższ, jest ona wyjątkowo twarda wiec najlepiej wstawić słoik do garnka i gotować ją w słoiku do rozpuszczenia). Zmiel suszone śliwki w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. W garnku podgrzej mleko z przyprawą korzenną i KOKO CZOKO. Zdejmij z ognia. Dodaj do mleka zmielone suszone śliwki i pastę z kokosa. Masę mieszaj do połączenia się składników. Dodaj mąkę całość dokładnie wymieszaj. Piecz przez godzinę w temperaturze 170oC. Po upieczeniu ochłódź ciasto. Przygotuj polewę – do garnka wlej niewielką ilość mleka roślinnego – 30 ml, dodaj czekoladę, gotuj i mieszaj do połączenia się składników. Polej czekoladą brownie, opcjonalnie udekoruj jagodami goi.

Orzechowe ciasteczka „musli” z korzenną nutą

Dotarliśmy do przełomowego momentu na który z pewnością najbardziej czekali najmłodsi. Korzenne ciasteczka „musli”. Wspaniały smak, krucha konsystencja i masa słodkich, zdrowych, suszonych owoców oraz pożywne orzechy. Gwarantujemy, że po zawieszeniu na choince nie przetrwają długo! ;)

Przygotuj:

- 150 g MUSLI POTRÓJNIE ORZECHOWE Inna Bajka

- 50ml mleka roślinnego

- 80 masła orzechowego

- 50 syropu klonowego

- 1 łyżka przyprawy korzennej

Nasz przepis: wszystkie składniki wymieszaj dokładnie ze sobą. Masę rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wycinaj z podstałej masy ciasteczka. Ciasteczka piecz przez 20 minut w temperaturze 180 C.

Smacznego! :)

Product added to compare.

Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)