4 Pyszne i zdrowe dania z Granolą Gryczaną Rozmaryn i Tymianek: spraw, by twoja kuchnia zawrzała!

Granola kojarzy się przede wszystkim ze śniadaniem. Aromatyczny smak świeżo wypieczonej mieszanki, chrupkość składników i sycąca zawartość. W Innej Bajce zadaliśmy sobie pytanie, czy można pójść krok dalej i przygotować granolę w wersji wytrawnej. Udało nam się ją przyrządzić w fantastyczny, lekko słony i pikantny sposób.

Naszą Granolę Gryczaną Tymianek i Rozmaryn pozbawiliśmy wszystkich zbędnych „ulepszaczy” i niepotrzebnych dodatków, wyrzuciliśmy z niej bezwartościowe tłuszcze, cukier i konserwanty. Zostały tylko w pełni roślinne składniki, do połącznia, których użyliśmy naparu z morwy białej, osłodziliśmy ją inuliną z cykorii, a całość wypiekliśmy w niskiej temperaturze, co pozwoliło zachować wszystkie wartościowe mikroelementy. Tak przygotowana stałą się naszym najciekawszym dodatkiem do wszelakich potraw.

Chłodna aura sprzyja przygotowywaniu potraw sycących i rozgrzewających, które bazują na jesiennych świeżych warzywach i owocach, dlatego dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami naszymi najciekawszymi kuchennymi przepisami, w których możecie wykorzystać potencjał drzemiący w wytrawnej i chrupkiej granoli.

Na Waszą uwagę powinny szczególnie zasłużyć:

- Zupa krem z Dyni i Jabłek

- Marchewki w maśle orzechowym

- Kotlety „ruskie” w panierce z granolą

- Sałatka z winogronami, sosem balsamicznym i granolą

Zupa krem z dyni i jabłek

Dynia i jabłko, czy istnieje mniej oczywisty duet w świecie roślin kojarzonych z jesienią?

Tworząc ten przepis, zastanawialiśmy się, jak połączyć je w przepyszną kombinację smaków i aromatów. Kwaśne jabłko w połączeniu z delikatnie słodkim smakiem dyni doskonale podkreśla aromatyczna, gryczana granola. Rozmaryn i tymianek wydobywają doskonale znane nuty , które w tym nieoczekiwanym połączeniu odkryjecie na nowo.

Nasza przepis spokojnie wystarczy dla czworga.

Przygotuj poniższe składniki:

- 750 ml mleka owsianego

- 600 g obranej dyni

- 3 jabłka ok 450 g

- 80g cebuli

- 1 łyżka soku z cytryny

- 100 ml śmietany wegańskiej z nerkowców

- 10 g GRANOLA GRYCZANA ROZMARYN I TYMIANEK

- olej rzepakowy

Sposób wykonania:

W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 180oC. Gdy piekarnik się grzeje obierz dynię. Odetnij ogonek oraz przeciwległą końcówkę. Przetnij warzywo na pół i wybierz pestki łyżką do zupy. Następnie, najcieniej jak się da, obierz skórę nożykiem. Po obraniu pokrój dynię na kawałki i skrop ją oliwą. Kawałki wstaw do piekarnika na ok 30 minut. W tym miejscu zaznaczamy, że nie każda dynia wymaga tak żmudnego przygotowania. Warzywa odmiany hokkaido, piżmowa czy kabocha nadają się do spożycia ze skórą, gdyż ta w trakcie pieczenia dostatecznie mięknie. Obierz oraz pokrój cebulę w kostkę i podsmaż. Następnie obierz jabłka i pokrój w kawałki. Zbierz wszystkie przygotowane składniki i przenieś je do garnka, całość zalej mlekiem owsianym. Gotuj pod przykryciem do wrzenia, około 30 minut, po czym zmiksuj zawartość. Do powstałej zupy dodaj wegańskiej śmietany oraz przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość posyp naszą Granolą Gryczaną i ciesz się wspaniałą jesienną zupą dyniową!

Smacznego :)

Marchewki w maśle orzechowym z granolą rozmarynowo tymiankową

Jesienne wieczory mogą się strasznie dłużyć, zmierzch zapada dość wcześnie, a samopoczucie przygasa. Znaleźliśmy dość nietypowy sposób jak Wam pomóc poradzić sobie z takim stanem :) Słodka przekąska zawsze poprawi humor i przywróci energię. Kto ma ochotę na chrupiące marchewki w maśle orzechowym?

Przygotuj następujące składniki:

- 250g marchwi

- 50g masła orzechowego

- 25g oliwy z oliwek

- 25g syropu z agawy

- 25ml wrzątku

- szczypta cynamonu

- szczypta imbiru

- 30 g GRANOLA GRYCZANA ROZMARYN I TYMIANEK

Sposób wykonania:

Zacznijmy od nagrzania piekarnika do 180oC i przygotowania marchewek. Jeśli dysponujesz młodymi marchewkami, cienkimi jak palec i zaopatrzonymi w nać to nie musisz ich obierać, umyj je dobrze, pozbaw naci i przekrój na pół. Jeśli posiadasz marchewki dojrzałe, tj. zdecydowanie większej średnicy niż palec, to polecamy je obrać i przekroić wzdłuż na cztery części. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu orzechowego. Do miseczki nałóż masło orzechowe, polej oliwą i syropem z agawy. Posyp cynamonem i imbirem a później dolej dwie łyżki wrzątku. Wymieszaj dokładnie składniki, ale nie przejmuj się, jeśli na początku delikatnie się rozwarstwi. W trakcie mieszania sos stanie się jednolity. Marchewki obtocz w sosie orzechowym i wstaw do piekarnika na ok 30 minut. Po wyjęciu przełóż na talerz, posyp przekąskę granolą i gotowe!

Życzymy smacznego :)

Kotlety w panierce z Granoli Gryczanej z Rozmarynem i Tymiankiem

Jeśli myślicie o czymś naprawdę sycącym, to przygotowaliśmy dla Was przepis na ziemniaczane kotlety z panierką z granoli. Brzmi jak skomplikowane kuchenne wyzwanie? Nie martwcie się, podpowiemy, co i jak :)

Do przygotowania 8 sztuk potrzebne będzie:

- 0,5 kg ziemniaków

- 0,2 kg tofu

- 60g cebuli

- GRANOLA GRYCZANA ROZMARYN I TYMIANEK

- 10 g siemię lniane mielone

- 10 g skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)

- sól

- pieprz

- olej do smażenia, najlepiej rzepakowy

Sposób wykonania:

Obierz i ugotuj ziemniaki. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę, lekko ją osól i podsmaż. Do ugotowanych ziemniaków dodaj rozkruszone tofu, podsmażoną cebulę, 2 łyżeczki siemienia lnianego i ok. 1 łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Przypraw szczyptą pieprzu i jedną małą łyżeczką soli. Całość dokładnie utłucz tłuczkiem. Tak powstałą masę schłodź w lodówce. Gdy ziemniaki się chłodzą rozkrusz granolę. Wyjmij z lodówki masę i formuj z niej kotleciki, następnie obtocz je w granoli. Na końcu usmaż kotlety na ulubionym oleju, my polecamy rzepakowy

Sałatka z winogronami, sosem balsamicznym i Granolą Rozmarynowo Tymiankową

Słodka sałatka z delikatnie pikantną i słonawą nutą do doskonały pomysł na urozmaicenie codziennej diety. Jesień to odpowiedni czas by wypróbować nasz przepis korzystając z dostępności krajowych owoców, na które sezon jeszcze trwa. Sałatka z winogrona jest prosta w przyrządzeniu, szybka i smakowita, skusisz się?

Do wykonania sałatki będą potrzebne:

- 100 miksu sałat z rukolą

- 40g winogron

- 40g pomidorków cherry

- 40g sera wegańskiego

- 30g GRANOLA GRYCZANA ROZMARYN I TYMIANEK

Sos:

- 12ml octu balsamicznego

- 25g syropu z agawy

- 20g oleju z pestek winogron (lub jakikolwiek inny)

Sposób wykonania:

Zacznijmy od przygotowania sosu balsamicznego. Nasz przepis jest uniwersalny i zakładamy się, że nie raz skorzystasz z niego podczas swoich kuchennych przygód. Do miski wlej ok. trzy łyżeczki octu balsamicznego, 25 g syropu z agawy i 20 g oleju z pestek winogron. My dla ułatwienia zakładamy, że łyżeczka mieści ok. 5 ml płynu lub 5 g syropu. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji i odstaw.

Miks sałat pomieszaj z pomidorkami i winogronami pociętymi na połówki, wymieszaj z sosem i dodaj pokruszony ser, całość ozdób granolą i gotowe. Życzymy smacznego!

Product added to compare.

Drogi Użytkowniku, Przez dalsze aktywne korzystanie z naszego Serwisu (scrollowanie, zamknięcie komunikatu, kliknięcie na elementy na stronie poza komunikatem) bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Aybioo Sp. z o.o. i Zaufanych Partnerów Aybioo Sp. z o.o. do celów marketingowych. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć. Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. Jest to możliwe dzięki przechowywaniu w Twojej przeglądarce plików cookies i im podobnych technologii. Informujemy, że poprzez dalsze korzystanie z tego Serwisu, bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies i im podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na korzystanie z informacji w nich zapisanych. Ustawienia w zakresie cookie możesz zawsze zmienić (więcej o cookie w Polityce Prywatności)